Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki oraz posiekane orzechy i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!