KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka orzechowo - jabłkowa

Data: 27 Listopad 2015
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 55 min - 1 h 
Koszt: średni
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Pomimo tego, że jest to babka, to jednak sam przepis może się bardziej kojarzyć z jesienią niż z okresem Wielkanocnym :) Wszystko za sprawą takich dodatków jak: starte jabłka, posiekane orzechy włoskie czy cynamon. To dzięki nim ciasto jest tak niezwykle aromatyczne i wyjątkowe w smaku. Do tego babka jest bardzo wilgotna i tak pyszna, że ciężko poprzestać na jednym kawałku... Z pewnością nieraz jeszcze ją powtórzę :) Bardzo, bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Dodatkowo (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon - wymieszać, przesiać i odstawić.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem olej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera. Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki oraz posiekane orzechy i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 55 - 60 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Moje uwagi

Dałam odrobinę więcej cukru i orzechów.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz