Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodać mak, wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać sok z cytryny, zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 22 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.
Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!