Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki, proszek do pieczenia i sól - wymieszać, przesiać i odstawić.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki gotowanej posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Szczelnie zamknąć formę. Wstawić do dużego garnka, do którego nalać wrzącej wody (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 1 godz. 10 minut - 1 godz. 20 min.
Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić w tej wodzie jeszcze na 10 minut. Kolejno wyjąć formę z ugotowaną babką na blat i całkowicie wystudzić.
Wystudzoną babkę polać gęstniejącą polewą czekoladową.
W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.
Smacznego!