KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2020 (16)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka gotowana

Data: 23 Marzec 2020
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 1 h 10 min - 1 h 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.

Recenzja

Wyjątkowa baba, bo nie pieczona, a gotowana w kąpieli wodnej w specjalnej formie z pokrywką. Wyjątkowy sposób przygotowania i wyjątkowy, przepyszny smak, którego trudno doszukać się w jakiejkolwiek innej babce :) Moim zdaniem smakuje jak żadna inna baba pieczona, o czym można się przekonać dopiero po jej zrobieniu. Dzięki gotowaniu nie wysusza się, jest zarazem bardzo wilgotna, jak i sypka. Dosłownie rozpływa się w ustach! :) Ogromnie polecam!

Składniki

Na babkę:

Na polewę czekoladową:

Zmień jednostki

Przepis

Babka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki, proszek do pieczenia i sól - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Kolejno dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (każde jajko miksować ok. 0,5 - 1 min.). Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki gotowanej posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Szczelnie zamknąć formę. Wstawić do dużego garnka, do którego nalać wrzącej wody (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez 1 godz. 10 minut - 1 godz. 20 min.

Po tym czasie zdjąć z garnka pokrywkę, otworzyć formę z babką i pozostawić w tej wodzie jeszcze na 10 minut. Kolejno wyjąć formę z ugotowaną babką na blat i całkowicie wystudzić.

Wystudzoną babkę polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz