KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (23)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)Kategorie na czasie
Facebook
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Babka ajerkoniakowa

Data: 16 Kwiecień 2019
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 40 min - 50 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 16.

Recenzja

Jedno z tych ciast (i tych babek), które na stałe wpisały się w nasze słodkie domowe menu :) Co jakiś czas ją robimy i bynajmniej nie tylko na święta. Już wiele lat temu urzekła nas swoim charakterystycznym, adwokatowym smakiem oraz rozpływającą się w ustach strukturą. Babka nie jest sucha, a przez dodatek likieru smakuje niepowtarzalnie, dużo lepiej niż wygląda :) Jakby tego było mało, to robi się ją ekspresowo :) Naprawdę bardzo polecam!

Składniki

Na babkę:

Na polewę czekoladową (opcjonalnie):

Zmień jednostki

Przepis

Na babkę:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać, przesiać i odstawić.

W misie miksera umieścić jajka i oba cukry. Utrzeć do powstania jednolitej, kremowej i jasnej masy. Kolejno wlewać cienkim strumieniem ajerkoniak, a następnie olej, cały czas miksując. Dodać przesiane suche składniki i krótko wymieszać szpatułką lub na niskich obrotach miksera - tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Formę do babki z kominkiem o górnej średnicy ok. 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli zbyt szybko zacznie się brązowić, można przykryć folią aluminiową. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie wystudzić na kratce.

Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polać gęstniejącą polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego*.

Smacznego!

Moje uwagi

* Gdyby czekolada nie rozpuściła się do końca, a kremówka była już zbyt chłodna - można podgrzać całość na palniku, lecz tylko przez chwilę (!), do ocieplenia polewy.
Przepis już dość dawno znalazła w Internecie moja mama, ale niestety nie zawiera on adresu strony, z której został wydrukowany.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz