Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i amoniakiem (lub proszkiem do pieczenia), dodać do mleka z jajkami i zmiksować. Na koniec wlać tłuszcz i ponownie zmiksować.
Na dwie blaszki (natłuszczone lub wyłożone papierem do pieczenia) wykładać ciasto, po około 2 łyżki na jedno ciastko (lub mniej), w bardzo dużych odstępach. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu posmarować bułeczki lukrem od ich płaskiej strony.
Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.
Smacznego!