KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (1)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Amerykany

Data: 22 Lipiec 2014
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 15 min - 20 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 18.
Ilość: 2 blachy

Recenzja

Zapewne wielu z Was kojarzy te płaskie, suto lukrowane bułeczki, które spotkać można w niejednej cukierni wraz z innymi drożdżówkami. Mi samej (i w sumie nie wiem czemu) przywodzą na myśl stojące w nadmorskich kurortach budki z pieczywem. A ponoć to typowo amerykańskie ciastka :) Bez względu jednak na to skąd one pochodzą, jedno jest pewne - są przepyszne! Ciasto smakuje jak z najlepszej cukierni, dlatego na prośbę mamy, część pozostawiłam bez lukru :) Może to być swego rodzaju wariant dla tych, którzy za nim nie przepadają (dodaje bowiem dużo słodyczy do już i tak słodkich bułeczek). Ja jednak zdecydowałam się go w pełni nie eliminować, gdyż wtedy to nie byłoby już to samo... I tak jak jagodzianki powinny być z jagodami, tak i amerykany powinny być z lukrem :) Polecam szczególnie amatorom tej "cukrowej" polewy!

Składniki

Na ciastka:

Na lukier:

Zmień jednostki

Przepis

Ciastka:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić, odstawić do wystygnięcia. Mleko zmiksować z jajkami. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i amoniakiem (lub proszkiem do pieczenia), dodać do mleka z jajkami i zmiksować. Na koniec wlać tłuszcz i ponownie zmiksować.

Na dwie blaszki (natłuszczone lub wyłożone papierem do pieczenia) wykładać ciasto, po około 2 łyżki na jedno ciastko (lub mniej), w bardzo dużych odstępach. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 - 20 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu posmarować bułeczki lukrem od ich płaskiej strony.

Lukier:

Cukier puder wsypać do miseczki i rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gęstość lukru można łatwo regulować przez dolanie wody lub dodanie cukru pudru - im więcej wody, tym bardziej rzadki i przeźroczysty będzie lukier.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Amoniak w trakcie pieczenia uwalnia nieprzyjemny zapach, który po wystudzeniu znika.
Źródło: mojewypieki.com.

Zobacz też

Kategorie:

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz