Herbatniki, cukier i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).
Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy.
Żelatynę w proszku zalać 120 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.
Serek homogenizowany i cukier puder umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.
W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na puszysty krem. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki i poprzycinać końce (by mogły prosto stać). Połówki truskawek poukładać przy brzegu tortownicy, wypukłą stroną do środka. Pozostałe truskawki przekroić na połówki, większe z nich pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na ciasteczkowym spodzie.
Masę serową wylać na truskawki, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do stężenia masy.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Do tężejącej galaretki dodać śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
Gęstniejącą galaretkę wylać na masę serową, wierzch wyrównać**. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, do całkowitego stężenia.
Smacznego!
* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.
** Może się zdarzyć, że po lekkim schłodzeniu śmietana oddzieli się na powierzchni galaretki - wtedy wystarczy całość ponownie wymieszać i dopiero potem wylać na masę serową.