KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2021 (12)Rok 2020 (47)Rok 2019 (47)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (53)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Agrestowy sernik na zimno z truskawkami

Data: 12 Lipiec 2016
Ulubione

Cechy

Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 4 h  - 10 h 
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 12.
Średnica blachy: 22 cm.

Recenzja

Jako ostatnie ciasto ze świeżymi truskawkami w tym sezonie mam dla Was pyszny, kolorowy serniczek na zimno :) Nieco nietypowy, zielony kolor w górnej warstwie ciasta jest połączeniem słodkiej śmietanki z galaretką agrestową. Takie wykończenie naprawdę świetnie komponuje się z truskawkami oraz delikatną masą serową, na bazie serków homogenizowanych :) Polecam, zwłaszcza, jeśli macie ochotę przygotować trochę mniej tradycyjnie wyglądający sernik :)

Składniki

Na spód:

Na masę serową:

Na warstwę agrestową:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Spód:

Herbatniki, cukier i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku (można też zmielić same herbatniki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami na spód sernika).

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód formy, wyrównać i dokładnie wklepać w dno. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy.

Masa serowa:

Żelatynę w proszku zalać 120 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Kolejno podgrzać na palniku lub w mikrofali i mieszając co chwilę doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzić do wrzenia - żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące. Zdjąć z palnika i przestudzić.

Serek homogenizowany i cukier puder umieścić w misie miksera i dokładnie rozetrzeć, do połączenia. Ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę wlewać cienkim strumieniem do masy serowej, cały czas miksując na dużych obrotach miksera*.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić na puszysty krem. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną lub na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki i poprzycinać końce (by mogły prosto stać). Połówki truskawek poukładać przy brzegu tortownicy, wypukłą stroną do środka. Pozostałe truskawki przekroić na połówki, większe z nich pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na ciasteczkowym spodzie.

Masę serową wylać na truskawki, wierzch wyrównać. Schłodzić w lodówce, do stężenia masy.

Warstwa agrestowa:

Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia.

Do tężejącej galaretki dodać śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Gęstniejącą galaretkę wylać na masę serową, wierzch wyrównać**. Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny, do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Moje uwagi

* Można również najpierw dodać do jeszcze lekko ciepłej żelatyny łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać kolejne 2 łyżki masy i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Zaprawioną w ten sposób żelatynę dodać do reszty masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

** Może się zdarzyć, że po lekkim schłodzeniu śmietana oddzieli się na powierzchni galaretki - wtedy wystarczy całość ponownie wymieszać i dopiero potem wylać na masę serową.

Źródło: zjemto.blox.pl.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz