KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaInne słodkościPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2019 (26)Rok 2018 (10)Rok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (26)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów
Przepisy kulinarne blogi kulinarne

Sałatka "Kebab"

Data: 3 Listopad 2016
Ulubione

Cechy

Koszt: średni
Trudność: średni

Recenzja

Solidna porcja sałatki z mięsną "wkładką" w postaci przesmażonego mięsa mielonego oraz takich meksykańskich składników jak: kukurydza czy czerwona fasola. W sumie to można by ją nazwać też "sałatka meksykańska" ;) Wszystko świetnie do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia, a dzięki warstwowemu ułożeniu - także pięknie i apetycznie prezentuje :) Sałatki wychodzi naprawdę bardzo dużo, więc spokojnie możecie zmniejszyć proporcje o połowę, jeśli obawiacie się, że nie dacie jej rady ;) Polecam na imprezy i nie tylko!

Składniki

Zmień jednostki

Przepis

Jogurt łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, by smaki się połączyły.

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (a jeśli są spore to w półplasterki) i podsmażamy na łyżce oleju do czasu, aż cała woda odparuje, a grzyby mocno zmniejszą objętość. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.

Jedną, drobno posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodajemy do niej mięso i smażymy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie smażenia doprawiamy mięso granulowanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi (lub słodką papryką), solą, pieprzem i dodajemy do niego koncentrat. Gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty na wolnym ogniu, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Jeśli mięso jest chude to będzie dość suche i wówczas można dodać kilka łyżek przegotowanej wody.

Kiedy mięso oraz pieczarki przestygną do temperatury pokojowej, w dużej misce układamy warstwy sałatki według poniższej kolejności (ja sos polałam nie tylko na ostatniej warstwie):

1. Posiekana sałata
2. Pokrojona w cienkie półplasterki czerwona cebula
3. 1/3 sosu
4. Pokrojone w drobną kostkę i odrobinę odciśnięte z soku pomidory
5. Pieczarki
6. Mięso
7. 1/3 sosu
8. Odsączona kukurydza
9. Odsączona i przepłukana fasola
10. 1/3 sosu
11. Starty na drobnych oczkach ser
12. Pokruszone Nachosy

Smacznego!

Moje uwagi

Zmieniłam tylko proporcje sosu.

Komentarze

Na tej stronie nie ma jeszcze komentarzy.
Dodaj nowy komentarz