KategorieCiastaMałe wypiekiCiastkaDeseryInne słodkościDo piciaPieczywoWytrawneOkazjeZ różnych stron świataArchiwumRok 2017 (14)Rok 2016 (52)Rok 2015 (25)Rok 2014 (45)Rok 2013 (37)
SkładnikiSery i twarogiJogurty i śmietanyMasła i kremyCukry i miodyOwoceCzekolady i słodyczeDodatkiAlkoholeBakalieMąki, kasze, ziarnaPrzyprawy, zioła, aromatyWarzywaWytrawneTagiLista tagów

Zupa kukurydziana z chili

Data: 23 Maj 2013

Cechy

Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 10 min
Koszt: mały
Trudność: łatwy
Liczba porcji: 4.

Recenzja

Mała odmiana od słodkości i wypieków - pyszna, gęsta i nieco pikantna zupa-krem z kukurydzy. Wszystkim nam bardzo smakowała, więc z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Poza tym jest niezwykle prosta i szybka do zrobienia :) Szczerze polecam!

Składniki

Na zupę:

Dodatkowo:

Zmień jednostki

Przepis

Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na łyżce masła w garnku z grubym dnem. Pora i marchewkę pokroić na cienkie plasterki. Chili pozbawić pestek i pokroić jak najdrobniej. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystko dodać do cebuli i jeszcze chwilę podsmażać.

Następnie zalać całość przygotowanym wcześniej bulionem. Dodać kukurydzę odsączoną z puszek i gotować zupę przez ok 10 minut*.

Po tym czasie całość zblendować i doprawić do smaku.

Zupę podawać z kleksem jogurtu lub śmietany, odrobiną startego sera żółtego i odłożonymi ziarnami kukurydzy. Najlepsza z chrupiącymi grzankami.

Moje uwagi

* 2-3 łyżki ziaren można zostawić do dekoracji

Kategorie

Źródło

Przepis zaczerpnięty ze strony: poezja-smaku.pl.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz